Ispis

Prigodni govor načelnika Općine Žumberak Zdenka Šiljak

Prenosimo kompletan govor načelnika Općine Žumberak Zdenka Šiljak sa svečanosti otvaranja ceste Hartje-Sošice.

Srdačno Vas pozdravljam u svoje osobno ime i izražavam dobrodošlicu na obilježavanje svečanog otvaranja ceste Hartje – Sopote – Sošice u ukupnoj dužini 9.600m, kao i izgrađenog vodovoda Sošice III etapa Tupčina – Donji Oštrc i Prvinci – Baroni u ukupnoj dužini od 8.180m.

U povijesti općine Žumberak još nikada nismo imali čast službene posjete visokog dužnosnika Republike Hrvatske.

Stoga mi je izuzetna čast da mogu prvi puta u povijesti općine Žumberak pozdraviti podpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva gospodina Božidara Pankretića.

Također pozdravljam saborskog zastupnika gospodina Borisa Klemenića.

Ravnateljicu Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje gospođu Lidiju Bertović

Predstavnika Elektre Karlovac, pogona Ozalj gospodina Emila Grbina

Zamjenika načelnika Općine Žumberak gospodina Marka Vlahovića.

Predsjednika Općinskog vijeća Općine Žumberak gospodina Ivicu Berdika kao i sve članice i članove općinskog vijeća Općine Žumberak.

Voditeljicu i sve izvoditelje Programa „pomoć u kući starijim osobama“ koji se na području naše Općine provodi od 2007.g.

Predstavnike Vatrogasne Zajednice Općine Žumberak i sve članove svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Općine Žumberak.

Članove lovačkog društva „Jastreb“ Kostanjevac, i „Kuna“ Kalje.

Predstavnike „Cesta Karlovac“ d.d. izvođača radova na prometnici

Predstavnike Uprave Hrvatskih šuma Karlovac i upravitelja Šumarije Krašić Damir Gnjilac.

Predstavnike poduzeća „Komunalno Žumberak“ d.o.o.

Predstavnika stručnog nadzora radova „Pabo“ Jastrebarsko.

Predstavnike Crkvene vlasti.

Predstavnike Udruge Žumberačke vile, udruge za održivi razvoj Žumberka i udruge Uskok.

Predstavnike KPD-a Tadije Smičiklas i KUD Žumberčani

Predstavnike poduzeća „Aquaterm“ d.o.o., kao i predstavnike medija.

Također pozdravljam sve stanovnike općine Žumberak, a posebno mještane kroz čija sela prolazi prometnica koja nas je ovdje okupila, kao i sve ostale drage goste i uzvanike koje nisam spomenuo.

 

Velika mi je čast i zadovoljstvo vidjeti Vas ovdje u tolikom broju i sa ponosom Vam predstavljam prometnicu koju smo prije nekoliko trenutaka svečano otvorili. Ovu prometnicu smatram ponovnom nadom Žumberka, cestom života, jer spaja istok i zapad ovog našeg lijepog Žumberka. Ljudima koji ovdje žive i brojnim ljubiteljima i posjetiteljima Žumberka ovom prometnicom je omogućeno brže i jednostavnije prometovanje iz jednog djela Žumberka u drugi, kao i prema Bregani, Samoboru i Republici Sloveniji.

Želim Vas upoznati s ovim projektom od početka. Projekt modernizacije – asfaltiranja nerazvrstane ceste Hartje – Sopote – Sošice započeo je 2008 god. Općina Žumberak je pristupila izradi projektne dokumentaciji za navedenu prometnicu. Nakon završetka projektiranja i recenzije Građevinskog Fakulteta u Zagrebu navedenu cestu smo kandidirali za Program EIB II kojeg provodi Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Ukupna vrijednost prema projektnoj dokumentaciji iznosi 4.320.000,00 kn bez PDV-a . Općina Žumberak je od 2008 god. svjesna da ne može osigurati iznos od 2.300.000,00 kn, te je odlukom Općinskog vijeća pristupila etapnoj pripremi kolničke konstrukcije prometnice ukupne dužine 9600m. Navedene radove odradilo je poduzeće „Komunalno Žumberak“d.o.o. koje je u 100 % -tnom vlasništvu općine Žumberak. U mjesecu rujnu ove godine obratili smo se Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva s zamolbom za sufinanciranje asfaltiranja ceste Hartje – Sopote – Sošice. Naša zamolba je prihvaćena od strane ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva gospodina Božidara Pankretića. U ovom projektu prepoznao je koliko ta prometnica znači ovim ljudima, te koliko je važna i perspektivna za daljnji razvoj Žumberka. U završnoj pripremi kolničke konstrukcije sudjelovala je uprava Hrvatskih šuma Karlovac sa svojom građevinskom mehanizacijom tako da su stvoreni svi uvjeti za raspisivanje javnog nadmetanja za modernizaciju – asfaltiranje nerazvrstane ceste Hartje – Sopote – Sošice. Nakon provedenog javnog nadmetanja i odabira izvođača radova, dana 5.11.2011. godine pristupilo se asfaltiranju prometnice Hartje – Sopote – Sošice, radovi su uspješno završili dana 24.11.2011.

Time je ovaj projekt općine Žumberak uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Uprave Hrvatskih šuma Karlovac, i „Komunalnog Žumberak“ d.o.o. uspješno završen na moju veliku sreću i zadovoljstvo. Od srca se zahvaljujem svima koji su bilo kakvim angažmanom pomogli i pridonijeli da ovaj projekt postane stvarnost.

Kada smo svi ovako na okupu ne mogu a da ne spomenem naš drugi veliki Projekt kojeg smo također priveli kraju uz pomoć i razumijevanje Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva na čelu s ministrom gospodinom Božidarom Pankretićem i Hrvatskim vodama. Općina Žumberak je nakon dobivene građevinske dozvole pristupila izgradnji magistralnog vodovoda Tupčina – Donji Oštrc i Prvinci – Baroni koji obuhvaća 13 naselja u ukupnoj dužini od 8.180 m. Vodovod je u potpunosti izgrađen, te je izvršen tehnički pregled dana 13.10.2011.god. Ne moram ni govoriti koliko je ovo važno za Žumberak, doveli smo tekuću vodu u još 13 naselja i time opskrbili ukupno 85 % teritorije Žumberka, odnosno 91 % stanovništva.

Za kraj mi preostaje još samo da se zahvalim svima koji su pridonijeli i omogućili da se ovi projekti privedu kraja.

Stoga se zahvaljujem podpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva gospodinu Božidaru Pankretiću, čije je ministarstvo svojim sufinanciranjem većim djelom omogućilo da se danas vozimo novoasfaltiranom poveznicom Žumberka, također se zahvaljujem Hrvatskim vodama na sufinanciranju spomenutog vodovoda.

Upravi Hrvatskih šuma Karlovac

Djelatnicima poduzeća „Komunalno Žumberak“ d.o.o.

Članicama udruge Žumberačke vile koje su nam puno pomogle pri organizaciji ove proslave, članovima lovačkog društva „Jastreb“ Kostanjevac, i „Kuna“ Kalje koji su se pobrinuli za gulaš koji slijedi, te DVD-u Sošice

Također se zahvaljujem poduzećima „Ceste Karlovac“ d.d. i„Aquaterm“ d.o.o. na suradnji i dobro obavljenom poslu.

Na kraju se zahvaljujem svima vama koji ste došli proslaviti sa nama ovaj povijesni trenutak za naš Žumberak.