Ispis

Program “Pomoć u kući”

Uz ostale aktivnosti, lokalna samouprava je svjesna činjenice da je prioritet briga o stanovništvu koje svoje potrebe nije u stanju ostvariti samostalno. Zbog toga je, uz pomoć Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti zagrebačke županije, pokrenulo program „Pomoć u kući starijim osobama“ koji se uspješno provodi već 4-tu godinu. Na osnovu ovog programa, zaposlili smo 12 djelatnika sa područja naše općine te time smanjili nezaposlenost.

Program pomoći starijim osobama na području Žumberka Program pomoći starijim osobama na području Žumberka

Svi djelatnici koji rade na provođenju ovog programa žive na području Općine Žumberak. Svaka gerontodomaćica skrbi se o minimalno 25 korisnika, obilaze ih jednom do dva puta tjedno te im pomažu u kućanskim poslovima (pospremanje, čišćenje, pranje suđa i rublja, glačanje i slični poslovi).

S obzirom da se Općina Žumberak prostire na 110 kvadratnih kilometara, gerontodomaćiice imaju raspoređen teren prema mjestu stanovanja a razlog ovome je što sve korisnike obilaze pješice. Svaki pomoćni radnik skrbi za oko 100 korisnika, kose dvorišta, cijepaju drva i donose ih u kuću te pomažu u raznima popravcima koliko je to u njihovoj mogućnosti.

Predaja paketa starijim korisnicima Programa Predaja paketa putem programa “Pomoć u kući starijim osobama”

Medcinska sestra obilazi sve korisnike svaka tri tjedna te po potrebi pruža usluge mjerenja krvnog tlaka, šećera u krvi, previjanja i ostalih medicinskih usluga. Voditelj Programa nadzire rad, koji je za sada zadovoljavajući, sastavlja mjesečni raspored za svakog djelatnika te izvještava o tome Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Kao najvažniji zadatak ovog Programa naglašava se socijalizacija i druženje s starijim ljudima koji su sami te donošenju vedrine u njihov dom…

Za uspješno provođenje ovog Programa kupljeno je i jedno kombi vozilo i osobni automobil dok je jedan osobni automobil i jedno kombi vozilo donacija Doma zdravlja Zagrebačke županije.

Predaja paketa pomoci starijim korisnicima Programa Od 2006. godine 50 korisnika socijalne pomoći dobivaju poklon pakete za Uskrs….

Uz spomenute aktivnosti, lokalna samouprava za svake blagdane daruje najpotrebitijima na području Žumberka poklon pakete i time dodatno pomaže. Program je višestruka dobit kako za korisnike tako i za zaposlene u njemu – pomaganje starijim osobama je pozitivna aktivnost koja je pomogla smanjiti i nezaposlenost…